MOTIVAȚIA. Ce e de fapt si cum sa nu o pierzi.

MOTIVAȚIA. Ce e de fapt si cum sa nu o pierzi.

Că motivația este un factor determinant pentru performanță și, pe cale de consecință, pentru success, nu este un secret pentru nimeni. Observăm, însă, că de foarte multe ori ne pierdem motivația cu mare ușurință și cădem în păcatul procrastinării (detalii aici <-click).  În acest articol va voi oferi un mecanism, zic eu, simplu și eficient pentru menținerea unui nivel ridicat de motivație.

Ce este motivația?

Simplu spus, este motivul pentru care oricare dintre noi întreprinde o acțiune. Este procesul de satisfacere al unei nevoi. Aici(<-click) mai multe despre motiviatia intrinsecă și extrinsecă.

Este poate MECANISMUL suprem de funcțioanare uman.

Din perspectiva psihologică reprezintă ansamblul de mobiluri (tendințe, afecte, interese, intenții, idealuri) ce stau la baza conduitei umane.

Cauzele pentru care ne pierdem din motivație sunt diferite de la individ la individ și de la situație la situație. Motivele pot fi conștientizate sau nu, controlabile sau mai puțin controlabile. Un fenomen extrem de complex și fără răspunsuri simple.

Astfel, consider mai folositor să ne concentrăm pe cum putem proceda în situațiile în care simțim că ne scade nivelul motivării.

Am învățat din experiența mea și a colaborărilor mei un lucru: “pofta vine mâncând”. 🙂

Adică este extrem de important să începi ceva, chiar dacă nu ai “chef”. Sau, poate, simți că ești prea obosit, nu ai starea, nu e ziua ta bună, etc. Mai bine iau o pauză, mai bine aman pe mâine, mai bine aștept să am chef. Privite la rece, nu sunt opțiuni valoroase pentru noi.

Acest proces de autosugestie nu ne face bine de foarte multe ori. Acesta este mecanismul de pierdere a motivației.

Va garantez că nu veți regreta niciodată că ați început raportul acela complicat, că ați dat acel telefon clientului dificil, că ați finalizat prezentarea pentru ședința de poimâine. Te vei simți mult mai relaxat și mulțumit de ține, contribuind la îmbunătățirea imaginii sinelui (discutăm aici).

Starea pe care o trăim atunci când amânăm este, zic eu, mult mai apăsătoare. Oricum le vom face la un moment dat, doar amânăm și această amânare contribuie la creșterea nivelului de stres. (Aici despre efectele stresului).

Atunci când simți că mai bine lași pe mâine, atunci să ÎNCEPI! În mai toate cazurile această abordare funcționeză.

Să spunem că vrei să începi să faci “mișcare”, să mergi la sala, să alergi, etc. Amânăm din varii motive. Poate pentru că punem presiune prea mare pe noi, că avem aspirații la performanța sau că nu avem suficient timp sau că nu suntem pregătiți mental. Nimic din toate astea nu contribuie la starea noastră de bine, în schimb, începerea acțiunii contribuie major.

Consider de valoare să încorporați motivația în lista obiceiurilor voastre sănătoase aici <-click

Astfel, va propun să încercați cu mare încredere acest mecanism de autoapărare împotriva procrastinării și de stimulare a motivației.

Ori de câte ori simțim că ne-ar prinde bine o amânare să facem opusul, să începem acțiunea. Avem oportunitatea, sunt sigur, în doar o săptămâna să exersăm de nenumărate ori, până devine obicei.

Poți începe de acum, e și Luni 😉

Și dacă nu e Luni când citești acest articol, alege să nu aștepti să vină 🙂

În incheire, identificarea mecanismelor motivației personale sunt extrem de complexe și necesită multă introspecție, voință și disponibilitate de a lucra cu noi. Să aveți spor!

#shiftforthebestofyou

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *