Puterea vointei. Cum o poti antrena.

Puterea vointei. Cum o poti antrena.

Succesul fiecăruia (oricare ar fi acesta, văzut în mod subiectiv), este determinat, în mare parte, de puterea voinței.

Va amintiți experimentul bezelelor de la Stanford? (articol <-click aici)
Ei bine, amânarea gratificării imediate și puterea de a rezista tentațiilor de orice fel, având mereu în minte un obiectiv important nouă pe termen lung, reprezintă puterea voinței. Și, conform studiului, puterea voinței este sinonimă cu “victorii” asupra vieții.

Voința reprezintă capacitatea de face alegeri conștiente, raționale. Avem libertatea să luăm singuri decizii, să alegem un parcurs sau un altul.
Însă voința este strâns legată de dorința. Adică dacă nu ne dorim cu adevărat ceva, nu vom depune eforturi, nu ne vom folosi puterea voinței. Însă, în cazul în care ne dorim ceva foarte mult, vom folosi extrem de multă. “Unde există voința, există o cale”. Arătând voința, arătam putere. Puterea noastră interioară este nelimitată, în perspectiva mea. Și, pe cale de consecință, puterea voinței este nelimitată. Pentru a o accesa, ajută mult să ne răspundem la întrebările de mai jos (top of mind, fără analiză).

Acest exercițiu merită făcut în liniște cu o foaie și un pix. (Recomand dimineața la scurt timp după somn).

• Ce este cel mai important pentru ține?
• Ce te motivează cel mai mult?
• Care sunt cele mai importante principii ale tale?
• Care sunt principalele tale nevoi?
• Ce te face cel/cea mai fericit/a?
• Ce te face cel/cea mai nefericit/a?

• Considerând toate răspunsurile de mai sus, cum te-ai descrie?

• Ce faci zilnic pentru ceea ce este cu adevărat important pentru ține?

Antrenamentul puterii voinței

Dacă ți-ai aflat “ce-ul important” pentru ține și ți-ai pus puterea voinței la lucru, felicitări!
Este bine de știut că voință este asemenea unui mușchi, necesită antrenament pentru a menține tonusul sau se poate epuiza de la supraantrenamant.

Câteva metode de antrenare a puterii voinței:

1.Nutriție sănătoasă și exerciții fizice
Aici atingem un principiu fundamental al programelor de transformare EPICSHIFT: binomul minte-corp sau altfel spus, legătura minte-corp este bidirecțională. Este necesar ca un plan nutrițional ales  sa se concentreze pe influențarea pozitiva a tuturor proceselor cognitive.
De asemenea, numeroase studii confirmă, exercițiile fizice regulate ne cresc rezistența la stres și implicit ne cresc puterea voinței. În plus, exercițiile fizice ne vor face și mai fericiți prin eliminarea de endorfine și alți hormoni ai “stării de bine”.

2.Gestionează mai bine stresul
Stresul este cel mai mare consumator al voinței. Acesta ne epuizează partea creierului numită cortexul prefrontal (partea creierului necesară luării deciziilor, raționării logice, reglarea comportamentului, funcția “executivă” – alegerea dintre bine și rău, dintre bine și cel mai bine, diferit și la fel, etc). La niveluri ridicate de stres, cortexul prefrontal nu mai are energia să lupte pentru luarea deciziei corecte din punct de vedere rațional (de ex: de a nu mânca prăjitura ? în timpul unei diete ).
Exercițiu: Când ne simțim slăbiți de voința, când prăjitura de mai sus pare o idee bună, pentru 2 minute ne vom controla respirația, vom inspiră și expiră de 4 ori per minut (15 sec per inspirăție expirăție).

3.Odihnă
Joacă un rol extrem de important în sporirea rezistenței la factorii de stres. Primul afectat de lipsa somnului este cortexul prefrontal, astfel apar “pofte” foarte puternice, dificil de controlat, pofte reprezentate de gratificări pe termen scurt: alimentare, shoping, shopping online, verificare conturi social media. Adică, în mijlocul unui proiect important, ni se face chef să verificăm ce mai e nou pe Fashion Days ?
Recomandarea e simplă: să va culcați cât mai devreme și să va asigurați cam 7 h de somn.
Lucrurile sunt interconectate: nutriția corectă și stilul de viața cât mai activ va ajută enorm la calitatea somnului.

4.Meditația
Exercițiile de meditație sau yoga s-au dovedit eficiente în creșterea rezistenței la stres, puterii de concentrare și a conștiinței de sine. Și nu e nevoie de perioade lungi, câteva minute în fiecare zi și cam în 6-8 săptămâni putem experimenta schimbați majore în bine.
De făcut acasă: între 3 și 5 min ne concentrăm pe respirația noastră, la fel la la punctul 2. Inspirăm și expirăm în 15 secunde.

5.Prioritizare și disciplină
Să spunem că suntem la birou și avem un proiect important în lucru. Dar, după cum știm, tentația de a intră pe social media e mare ?. Când simțim acest lucru este esențial, în primul rând, să conștientizam ceea ce ni se întâmplă. Doar acesta conștientizare ne va ajută să rezistăm mai bine tentației. Acum, că și exercițiu de disciplină, refuzăm conștient să ne oprim din ceea ce facem.
Este bine să știm că orice rupere a atenției necesită o perioada lungă de revenire la nivelul anterior de concentrare. Recomand plănuirea unor “pauze” de câteva minute pentru social media, să spunem, sau orice activitate de relaxare, la fiecare ora de muncă ce ne solicită puterea de concentrare.

În concluzie va pot spune că “all good things come to those who wait”. Răbdarea este o virtute, așa că antrenați-va puterea voinței cu determinare și multă răbdare.

“Răbdarea este amară, dar fructele ei sunt dulci.”

Aristotel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *