Eudaimonismul modern: partea III - Teoria autodeterminarii

Eudaimonismul modern: partea III - Teoria autodeterminarii

Autodeterminarea, într-o perspectivă pshihologică, reprezintă capacitatea individului de a-și lua singur deciziile sale și de a-și controla viața.

Este o parte importantă în psihologia stării de bine, considerând că oamenii doresc să fie în control asupra a tot ce îi înconjoară și, cu atât mai mult, asupra vieților proprii.

Teoria autodeterminării concepută de doi pahihologi, Edward L. Deci și Richard M. Ryan corelează: personalitatea, motivarea personală și funcționarea optimă a indivizilor.

Teoria lor are la baza cele două tipuri de motivare: intrinsecă și extrinsecă.

Motivarea extrinsecă se bazează pe factori externi. De exemplu: notele de la școala, premiile, sistemele de bonusare și evaluare ale angajaților, respectul celorlalți.

Motivarea intrinsecă, pe de altă parte, vine din interiorul nostru. Factori motivatori interni pot fi: valorile noastre, principiile noastre de etică și moralitate, scopul nostru în viața.

 

Considerând teoria lui Carl Rogers din postul anterior (aici <-click) motivarea intrinsecă ne conduce spre imaginea noastră  ideală iar cea extrinsecă ne împinge să ne conformăm, teoretic, cu standardele altora. Din acest motiv, teoria autodeterminării, diferențiază alte două tipuri de motivare:

  • Motivare autonomă

Include factori motivatori ce vin din interior dar și din surse externe, condiția fiind că individul să considere că valoare activitățîi este aliniată cu valorile sale.

  • Motivarea controlată

Poate fi regulată extern (recompense sau pedepse) și intern (care provine din activități parțial internalizate și motive precum protejarea egoului, mândrie, teamă de rușine, nevoia de aprobare.

Atât motivarea extrinsecă, cât și cea intrinsecă, sunt factori determinanți ai comportamentului uman.

Și, conform lui Ryan și Deci, acești factori generează trei nevoi pshihologice care motivează sinele: de competentă, de autonomie și de relaționare.

 

Autonomie

Oamenii au nevoia de a simți că sunt stăpânii propriilor destine și că pot controla ceea ce se întâmplă cu viața lor. Și, poate mai mult decât orice, nevoia de control asupra comportamentului lor.

 

Competență

Această nevoie este legată de cunoștințele, abilitățile și realizările noastre. Fiecare persoană are nevoia de a-și demonstra măiestria asupra lucrurilor importante pentru ei.

 

Relaționare

Toți avem nevoia de a ne conecta cu cei din jurul nostru, să avem acel sentiment de apartenența la un grup. Desigur, în proporțîi diferite.

 

O descriere elocventă a unei persoane ce manifestă caracteristicele teoriei autodeterminării este următoarea:

  1. Consideră că este în control asupra propriei vieți
  2. Își asumă responsabilitățile deciziilor luate (fie cu finalitate pozitivă sau negativă)
  3. Are capacitatea de automotivare și nu se bazează pe factori externi
  4. Acționează în funcție de valorile și obiectivele individuale

 

În final, fiecare dintre noi este perfect capabil să facă alegeri și să își găsească propria cale în viața.

Să îți urmărești obiectivele, să îți respecți valorile și principiile de viața în cel mai autentic mod posibil, doar așa ai toate șansele să îți atingi succesul.

#shiftforthebestofyou

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *