Succesul. Ce fac cei care reusesc.

Succesul. Ce fac cei care reusesc.

Mai întâi de toate, în accepțiunea mea, definiția succesului într-o perspectiva mai amplă și profundă este una extrem de subiectivă. Depinde de sistemul de referință la care ne raportăm, fie că sunt principiile noastre de viață, sistemul nostru de valori, prioritățile, nevoile, etc. Dacă vreți, succesul este asemenea fericirii. Referitor la aceasta, în 1984, un psiholog American, Edward F. Diener, a dezvoltat un model interesant de evaluare al nivelului de fericire cu numele “starea de bine subiectivă” (SWB – subjective well-being). Nu intrăm în detalii, păstrăm ideea referitoare la subiectivism. Astfel, fiecare dintre noi are libertatea de a-și raporta succesul la ceea ce simte că este important.
Hai să trecem într-un registru mai pragmatic referitor la success. Din experiența lucrului cu oamenii din perspectiva manager-ului și a coach-ului am observat un lucru extrem de interesant: nu foarte mulți conștientizează ceea ce le-a adus succesul în atingerea unor obiective iar conștientizarea are o putere imensă -> putem alege sa repetam, în mod conștient, comportamentele de succes.
În majoritatea cazurilor succesul este asigurat de PASIUNEA cu care fac lucrurile, de acțiunile întreprinse și atitudinea pozitivă. Inteligența sau nivelul de senioritate într-un job nu au fost factori determinanți.
Va invit să descoperim top 5 lucruri de valoare pe care le-am observat la persoanele ce au success în a-și atinge obiectivele:

1.Sunt extrem de specifici cu obiectivele lor.

Știu foarte clar ceea ce vor și când vor. Astfel, “cum-ul” este mai ușor de găsit. Cum să ajungi la ceva când nu îți este clar “ceva-ul”?
De exemplu:
Vreau să îmbunătățesc profitabilitatea afacerii! vs. vreau să îmbuntatesc cu 5% procente marja de profit în următoarele 18 luni.
Sau vreau să slăbesc câteva kg în următoarele luni vs. vreau să slăbesc 10 kg până la 1 Decembrie.

2.Au o atitudine pozitivă și au o încredere în sine ridicată.

Aceste persone, pe care le voi numi optimisto-realiste, au capacitatea de a vizualiza ce se poate întâmplă “bine” în primul rând, nu ceea ce se poate întâmplă “rău”. Capacitatea de “auto-influențare pozitivă” este un factor determinant. În plus, încrederea în forțele proprii, în propria judecată și, în consecință, în propriile decizii contribuie decisiv la atingerea obiectivelor.

3.Răbdare și determinare

Răbdarea chiar este o virtute (“Răbdarea este amară, însă fructul sau e dulce”, spunea Aristotel) și consider că merge mâna în mâna cu determinarea. Răbdarea de a nu ceda în momente în care apar din ce în ce mai multe obstacole și determinarea de a trece peste ele. Aceste caracterisitici sunt atribuite “grit-ului” peste ocean (detalii aici <-click)

4.Își antrenează voința permanent

Voința este asemenea unui mușchi, chiar dacă este atrofiat, îl poți antrena. Acești oameni își antrenează mușchiul voinței în mod controlat până când devine natural. Altfel spus, aceste persoane fac un “antrenament” din ieșirea în afară zonei de confort. Desigur la început se simte că un antrenament intens, cardio, însă ulterior devine o simplă plimbare în parc.

5.Planifică extrem de bine

Își cunosc extrem de bine prioritățile și, în consecință, au capacitatea de a planifica acțiuni clare în sensul apropierii de obiectivul principal.
În final, toate aceste lucruri sunt interconectate:
Suntem specifici cu obiectivele noastre și ne știm prioritățile, astfel că planificăm acțiuni care să ne apropie de obiectivul principal prin atingerea de obiective intermediare. La apariția obstacolelor sau blocajelor, cu răbdare și atitudine pozitivă căutăm cu determinare soluțiile cele mai potrivite. Având o încredere ridicată în capabilitățile proprii, găsim cele mai bune soluții, chiar dacă ele sunt în afară zonei de confort.
Mai ușor de zis decât de implementat, nu?
Vestea bună este că toate acestea se pot antrena. Suntem definiți de acțiunile noastre și nu de intenții, oricât de bune ar fi.
Ce te oprește să începi acum?

#shiftforthebestofyou

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *